» hu.Tutorial Introduction
This site relies heavily on Javascript. You should enable it if you want the full experience. Learn more.

hu.Tutorial Introduction

English | Russian | Japanese | Italian | Korean | Mandarin | Spanish | Greek | French

The original english version of this page is newer and may contain information this translation does not have! Click here to view the english version.

Szóval először nyitod meg a vvvv-t és csodálkozol hogy hogyan tovább, hogyan tudnád eredményesen használni? A vvvv alapjai 20 perc alatt elsajátítható és kb ennyi idő az első tutorial.

Vigyázz! Kész! Rajt!

Első alkalommal a vvvv megnyit egy minta patch-fájlt ami bemutatja valamelyik node használatát. Ha már eleged van belőle egyszerűen töröld az Args.txt fájlt a vvvv mappájából. Zárd be a programot (ALT+F4 (nincsenek az ablak sarkán a jól megszokott 3 lecsukás, teljes képernyő, bezárás gombok ne is keresd őket)), ha megkérdezi hogy el akarod-e menteni a változtatásokat csak nyomd meg a Don't save and Close gombot egyelőre.

Indítsd újra és egy szűz üres szürke ablak fog megjelenni, név szerint Patch. Üdv a vvvv-ben.

Video tutorial: Starting vvvv for the first time]

Előhang

vvvv szöveg helyett grafikus elemeket használ egy program felépítéséhez, ezek a programok pedig patch-eken belül futnak. Csomópontok úgynevezett nodes-ok képviselik a különböző műveleteket és funkciókat, és ezeket a node-okat links-ekkel lehet összekötni. Így létrehoztunk egy struktúrát ami az egyik node-ból adatot küld a linken keresztül a másikba.

Egy node alapból generál vagy feldolgoz adatokat majd kiadja őket. Minden node tetején előfordulhatnak bemenetek vagy az alján kimenetek amiket kicsi sötétszürke kockák úgynevezett pins-ek vagy inlets/outlets ábrázolnak.

Szöveges programozással összehasonlítva a bemenetek egy függvény paramétereinek, attribútumainak felelnek meg a kimenetek pedig a függvény visszatérési értékének tekinthetők.

Ennyit az elméletről. A következő tutoriálban mindezt megnézzük gyakorlatban is.

anonymous user login

Shoutbox

~9d ago

fleg: This Tuesday, Cologne: exhibition opening of "interwoven", textile disinformation patterns created with vvvv. https://fleg.de/news/exhibition-interwoven

~22d ago

manuelgonzalvez: Assimp nodes all broken afted Win Update w/exception "COM object that has been separated from its underlying RCW(...)"

~22d ago

manuelgonzalvez: @levi thanks would love to! anyway managed to get something similar working based on forum search and anthokio's patches.

~23d ago

levi: @ravasquez thanks. 31.2 x86 verrion worked. @manuelgonzalvez i have a dx11 projectTexture if u a want.

~24d ago

manuelgonzalvez: Anyone has a dx11 port of "projectedTexture" dx9 fx for projection mapping?

~24d ago

manuelgonzalvez: Anyone has a dx11 port of "projectedTexture" dx9 fx for projection mapping?

~25d ago

ravazquez: @levi not sure bout the ImagePack, but I believe VL.OpenCV should give you the same tools and should work with beta just fine

~25d ago

levi: anyone knows of a VVVVpacks.image that works for elliot's projector calibration patches?x64,dx11. always crashes v4 on solve.

~1mth ago

Lorenz: VJing with GIFS: https://lorenzpotthast.de/gifjockey/ A fun little side project, that I first prototyped in v4 and now turned web-based ;)

~2mth ago

schlonzo: finally fixed in 4.8 nice1