» hu.Tutorial Introduction
This site relies heavily on Javascript. You should enable it if you want the full experience. Learn more.

hu.Tutorial Introduction

English | Russian | Japanese | Italian | Korean | Mandarin | Spanish | Greek | French

The original english version of this page is newer and may contain information this translation does not have! Click here to view the english version.

Szóval először nyitod meg a vvvv-t és csodálkozol hogy hogyan tovább, hogyan tudnád eredményesen használni? A vvvv alapjai 20 perc alatt elsajátítható és kb ennyi idő az első tutorial.

Vigyázz! Kész! Rajt!

Első alkalommal a vvvv megnyit egy minta patch-fájlt ami bemutatja valamelyik node használatát. Ha már eleged van belőle egyszerűen töröld az Args.txt fájlt a vvvv mappájából. Zárd be a programot (ALT+F4 (nincsenek az ablak sarkán a jól megszokott 3 lecsukás, teljes képernyő, bezárás gombok ne is keresd őket)), ha megkérdezi hogy el akarod-e menteni a változtatásokat csak nyomd meg a Don't save and Close gombot egyelőre.

Indítsd újra és egy szűz üres szürke ablak fog megjelenni, név szerint Patch. Üdv a vvvv-ben.

Video tutorial: Starting vvvv for the first time]

Előhang

vvvv szöveg helyett grafikus elemeket használ egy program felépítéséhez, ezek a programok pedig patch-eken belül futnak. Csomópontok úgynevezett nodes-ok képviselik a különböző műveleteket és funkciókat, és ezeket a node-okat links-ekkel lehet összekötni. Így létrehoztunk egy struktúrát ami az egyik node-ból adatot küld a linken keresztül a másikba.

Egy node alapból generál vagy feldolgoz adatokat majd kiadja őket. Minden node tetején előfordulhatnak bemenetek vagy az alján kimenetek amiket kicsi sötétszürke kockák úgynevezett pins-ek vagy inlets/outlets ábrázolnak.

Szöveges programozással összehasonlítva a bemenetek egy függvény paramétereinek, attribútumainak felelnek meg a kimenetek pedig a függvény visszatérési értékének tekinthetők.

Ennyit az elméletről. A következő tutoriálban mindezt megnézzük gyakorlatban is.

anonymous user login

Shoutbox

~3d ago

~3d ago

joreg: @jib watch this howto manage items in a spread for a start: https://youtu.be/tiFLGTrDagc

~3d ago

jib: Hi guys ! in Gamma, what's the way to do things that Buffer node does in Beta ?

~4d ago

david: Reminder: vvvv meetup is starting in 10 mins. https://www.youtube.com/watch?v=LzqaoN7QCSg

~5d ago

joreg: Reminder: 6th worldwide #vvvv meetup tomorrow, Nov 24: 6.-worldwide-vvvv-meetup with presentations by u7angel and team, texone and baxtan

~8d ago

tonfilm: That's going to be interesting, let's hope Intel is doing something similar: https://www.tomshardware.com/news/amd-allows-SAM-on-nvidia-gpus

~8d ago

neuston: THX @joreg and sorry for late reply as I left vl for a while. I've responded to related (UI performance issues) thread, no worry

~9d ago

~12d ago

schack: I need some help and hints to realise Text-To-Speech within beta 40 x64!!! THX