» hu.Tutorial Introduction
This site relies heavily on Javascript. You should enable it if you want the full experience. Learn more.

hu.Tutorial Introduction

English | Russian | Japanese | Italian | Korean | Mandarin | Spanish | Greek | French

The original english version of this page is newer and may contain information this translation does not have! Click here to view the english version.

Szóval először nyitod meg a vvvv-t és csodálkozol hogy hogyan tovább, hogyan tudnád eredményesen használni? A vvvv alapjai 20 perc alatt elsajátítható és kb ennyi idő az első tutorial.

Vigyázz! Kész! Rajt!

Első alkalommal a vvvv megnyit egy minta patch-fájlt ami bemutatja valamelyik node használatát. Ha már eleged van belőle egyszerűen töröld az Args.txt fájlt a vvvv mappájából. Zárd be a programot (ALT+F4 (nincsenek az ablak sarkán a jól megszokott 3 lecsukás, teljes képernyő, bezárás gombok ne is keresd őket)), ha megkérdezi hogy el akarod-e menteni a változtatásokat csak nyomd meg a Don't save and Close gombot egyelőre.

Indítsd újra és egy szűz üres szürke ablak fog megjelenni, név szerint Patch. Üdv a vvvv-ben.

Video tutorial: Starting vvvv for the first time]

Előhang

vvvv szöveg helyett grafikus elemeket használ egy program felépítéséhez, ezek a programok pedig patch-eken belül futnak. Csomópontok úgynevezett nodes-ok képviselik a különböző műveleteket és funkciókat, és ezeket a node-okat links-ekkel lehet összekötni. Így létrehoztunk egy struktúrát ami az egyik node-ból adatot küld a linken keresztül a másikba.

Egy node alapból generál vagy feldolgoz adatokat majd kiadja őket. Minden node tetején előfordulhatnak bemenetek vagy az alján kimenetek amiket kicsi sötétszürke kockák úgynevezett pins-ek vagy inlets/outlets ábrázolnak.

Szöveges programozással összehasonlítva a bemenetek egy függvény paramétereinek, attribútumainak felelnek meg a kimenetek pedig a függvény visszatérési értékének tekinthetők.

Ennyit az elméletről. A következő tutoriálban mindezt megnézzük gyakorlatban is.

anonymous user login

Shoutbox

~2d ago

domj: Midweek Patch Therapy later today at 17:30 ⌚ Come discuss sequencers, the VL language and your patches. https://discourse.vvvv.org/t/come-join-midweek-patch-therapy/18430/17?u=domj

~3d ago

joreg: Looking for support for your #AI project? Try this: https://www.link-niedersachsen.de/link-masters

~10d ago

blausand: Ill be in #Warszawa next weekend. Any #vvvv people around to meet?

~12d ago

sebescudie: Last call, c'est ce soir : webinaire en français pour débutants sur #vvvv gamma! https://thenodeinstitute.org/event/introduction-au-creative-coding-avec-vvvv-gamma-francais/

~12d ago

domj: Ultra high definition volumetric visualization using GPUDirect storage https://youtu.be/GAZP1NcdWMo

~15d ago

CeeYaa: thx for V4-Meetup - some days ago 40th_RetuneStudioVisit from old friends RefikAnadol and Quadrature https://vimeo.com/429510091

~17d ago

david: 4. worldwide vvvv meetup will be here...https://www.youtube.com/watch?v=i0zd68tDUVE

~20d ago

mediadog: @metrowave Magnetic repulsion has always been pure magic to me, proof we only sense a small part of the universe - thanks!