» hu.Tutorial Introduction
This site relies heavily on Javascript. You should enable it if you want the full experience. Learn more.

hu.Tutorial Introduction

English | Russian | Japanese | Italian | Korean | Mandarin | Spanish | Greek | French

The original english version of this page is newer and may contain information this translation does not have! Click here to view the english version.

Szóval először nyitod meg a vvvv-t és csodálkozol hogy hogyan tovább, hogyan tudnád eredményesen használni? A vvvv alapjai 20 perc alatt elsajátítható és kb ennyi idő az első tutorial.

Vigyázz! Kész! Rajt!

Első alkalommal a vvvv megnyit egy minta patch-fájlt ami bemutatja valamelyik node használatát. Ha már eleged van belőle egyszerűen töröld az Args.txt fájlt a vvvv mappájából. Zárd be a programot (ALT+F4 (nincsenek az ablak sarkán a jól megszokott 3 lecsukás, teljes képernyő, bezárás gombok ne is keresd őket)), ha megkérdezi hogy el akarod-e menteni a változtatásokat csak nyomd meg a Don't save and Close gombot egyelőre.

Indítsd újra és egy szűz üres szürke ablak fog megjelenni, név szerint Patch. Üdv a vvvv-ben.

Video tutorial: Starting vvvv for the first time]

Előhang

vvvv szöveg helyett grafikus elemeket használ egy program felépítéséhez, ezek a programok pedig patch-eken belül futnak. Csomópontok úgynevezett nodes-ok képviselik a különböző műveleteket és funkciókat, és ezeket a node-okat links-ekkel lehet összekötni. Így létrehoztunk egy struktúrát ami az egyik node-ból adatot küld a linken keresztül a másikba.

Egy node alapból generál vagy feldolgoz adatokat majd kiadja őket. Minden node tetején előfordulhatnak bemenetek vagy az alján kimenetek amiket kicsi sötétszürke kockák úgynevezett pins-ek vagy inlets/outlets ábrázolnak.

Szöveges programozással összehasonlítva a bemenetek egy függvény paramétereinek, attribútumainak felelnek meg a kimenetek pedig a függvény visszatérési értékének tekinthetők.

Ennyit az elméletről. A következő tutoriálban mindezt megnézzük gyakorlatban is.

anonymous user login

Shoutbox

~19h ago

joreg: Interested in #visualprogramming with #vvvv? Meetup in #berlin on the 25th: 10-berlin-vvvv-meetup Featuring @kopffarben

~2d ago

ggml: is pepperoni dmx adapter still expected to work with b38 ?

~2d ago

bo27: @sinus hi! Thanks for using the template. Run is for endusers and it kills explorer. Try developer.bat to access patches

~2d ago

sinus: @bo24: sorry for da hassle. everything´s fine again. several restarts did the job.

~2d ago

sinus: @bo24: my mail db@servus.at

~2d ago

sinus: @IvanRastr aka bo24: found your project template, tested run bat.file, now my screen is black. only cursor. what to do?

~7d ago

cznickesz: @tonfilm thanks for the info. Can´t wait to give it a try!

~8d ago

tonfilm: @cznickesz #vvvv #vl #xenko integration is not ready for the public yet, it's still under heavy development... more updates soon.

~8d ago

cznickesz: Possibly dumb question: is there any release containing xenko-integration right now?