» hu.Tutorial Inspektor
This site relies heavily on Javascript. You should enable it if you want the full experience. Learn more.

hu.Tutorial Inspektor

English | Spanish | French | Russian | Japanese | Korean | Mandarin | Italian

The original english version of this page is newer and may contain information this translation does not have! Click here to view the english version.

A következő tutoriálhoz ajánlott elvégezni előbb ezt: Hello World

Kottan ermittelt

Az előző tutoriálban megmutattuk hogyan lehet közvetlenül a patch-ben megváltoztatni az értékeket. Ez persze hasznos de nem lehet így átlátni az összes értéket amit egy node tartalmazhat.

A CTRL+I előhoz egy Inspektor ablakot. Ebben benne van a kiválasztott node-ról az összes pin állapota.

Jótanács: Mindig (azaz MINDIG) legyen nyitva legalább egy darab Inspektor ablak egy szép helyen ahol nem zavar semmit patchelés során. Nagyban felgyorsíthatja a munkát ha rögtön látod a szükséges információkat a kiválasztott node-ról.

A fenti képen az Inspektor több pint is jelez mint amennyi a patchben látható. Ezek az úgynevezett configuration pinek vannak először listázva és azért nem láthatóak a patchben mert nem arra találták ki hogy képkockáról képkockára (továbbiakban frame) változzon az értékük. Tehát az Inspektort kell használnod hogy változtass az értékeiken.
A configuration pinek után jönnek a bemenetek és utánuk a kimenetek. Ugyanúgy tudod az Inspektorban változtatni az értékeket mint az IOBoxokban.

Az Inspektor ablak címe megegyezik a node nevével ami éppen ki van választva közvetlen alatta van egy rövid leírás a node-ról (ami egyébként ugyanaz mint amit láthatsz a Nodebrowserben ha a node-ok fölé viszed az egeret).

Több node irányítása egyszerre

Hozz létre 3 db IOBox (Color)-t. Leggyorsabb módja ennek ha csinálsze egyet és kétszer nyomsz egy CTRL+D -t (másolat készítése (duplicate)). Mondjuk az összes IOBox színét ugyanarra szeretnénk változtatni. Ahelyett hogy egyenként állítanánk be őket válasszuk ki mindet klasszikus téglalap jelöléssel.

most az Inspektor címsorán a multinodural selection olvasható ami azt jelenti hogy több kiválasztott node azonos pinjeit változtathatod egyszerre.

Több Inspektor ablak

Ahogy azt már mondottam volt hasznos ha mindig nyitva van egy Inspektor, viszont néhány helyzetben elkéne belőle még pár. Több felügyelőablak megnyitásához nyomd meg a CTRL+SHIFT+I gombokat.

Amikor kiválasztasz egy node-ot az összes Inspektor ugyanazt a node-ot fogja figyelni. Ennek nincs sok értelme, mi? De van egy gomb felül Attach to Selection ami hozzácsatolja az Inspektort a kiválasztott node-hoz és a továbbiakban is az(oka)t a node-o(ka)t fogja figyelni mindegy hogy mit választasz ki utána. Így több node-ot is ugyanolyan részletességgel tudsz figyelni.

Pinek szeletei (slices)

Még nem tudjuk mi az a szelet vagy slice de majd megtudjuk a következő tutoriálban. Egyelőre csak kövesd az utasításokat.

A két fő oszlop között az Inspektorban, a bal oldali a pinek értékeit jelzi ki a jobb oldali a nevüket, van egy kicsi halványszürke oszlop. Néhány helyen ez (>) jelzi hogy az illetékes pinnek lehet több szelete vagy ez (>>) jelzi hogy a pinnek nemcsak hogy lehet de több mint egy szelete van. Ha nincs nyíl akkor az a pin csak egy szelettel rendelkezhet. Egy ilyenre kattintva az összes szeletnek az értékét megnézheted (bal oldalt csak az elsőt jelzi ki). Kattints rá mégegyszer hogy visszatérj normál nézetbe.

Also watch the video tutorial about Herr Inspektor.

Na a következő tutoriálban megismerjük végre a Halmazokat (spreads) és szeleteket (slices)?.