» hu.Tutorial Introduction
This site relies heavily on Javascript. You should enable it if you want the full experience. Learn more.

hu.Tutorial Introduction

English | Russian | Japanese | Italian | Korean | Mandarin | Spanish | Greek | French

The original english version of this page is newer and may contain information this translation does not have! Click here to view the english version.

Szóval először nyitod meg a vvvv-t és csodálkozol hogy hogyan tovább, hogyan tudnád eredményesen használni? A vvvv alapjai 20 perc alatt elsajátítható és kb ennyi idő az első tutorial.

Vigyázz! Kész! Rajt!

Első alkalommal a vvvv megnyit egy minta patch-fájlt ami bemutatja valamelyik node használatát. Ha már eleged van belőle egyszerűen töröld az Args.txt fájlt a vvvv mappájából. Zárd be a programot (ALT+F4 (nincsenek az ablak sarkán a jól megszokott 3 lecsukás, teljes képernyő, bezárás gombok ne is keresd őket)), ha megkérdezi hogy el akarod-e menteni a változtatásokat csak nyomd meg a Don't save and Close gombot egyelőre.

Indítsd újra és egy szűz üres szürke ablak fog megjelenni, név szerint Patch. Üdv a vvvv-ben.

Video tutorial: Starting vvvv for the first time]

Előhang

vvvv szöveg helyett grafikus elemeket használ egy program felépítéséhez, ezek a programok pedig patch-eken belül futnak. Csomópontok úgynevezett nodes-ok képviselik a különböző műveleteket és funkciókat, és ezeket a node-okat links-ekkel lehet összekötni. Így létrehoztunk egy struktúrát ami az egyik node-ból adatot küld a linken keresztül a másikba.

Egy node alapból generál vagy feldolgoz adatokat majd kiadja őket. Minden node tetején előfordulhatnak bemenetek vagy az alján kimenetek amiket kicsi sötétszürke kockák úgynevezett pins-ek vagy inlets/outlets ábrázolnak.

Szöveges programozással összehasonlítva a bemenetek egy függvény paramétereinek, attribútumainak felelnek meg a kimenetek pedig a függvény visszatérési értékének tekinthetők.

Ennyit az elméletről. A következő tutoriálban mindezt megnézzük gyakorlatban is.

anonymous user login

Shoutbox

~14d ago

~17d ago

joreg: The Winter Season of vvvv workshops is now over but all recordings are still available for purchase: https://thenodeinstitute.org/ws23-vvvv-intermediates/

~23d ago

schlonzo: Love the new drag and drop functionality for links in latest previews!

~1mth ago

joreg: Workshop on 29 02: Create Sequencers and Precise Clock Based Tools. Signup here: https://thenodeinstitute.org/courses/ws23-vvvv-08-create-sequencers-and-precise-clock-based-tools-in-vvvv-gamma/

~1mth ago

joreg: Workshop on 22 02: Unlocking Shader Artistry: A Journey through ‘The Book of Shaders’ with FUSE. Signup here: https://thenodeinstitute.org/courses/ws23-vvvv-12-book-of-shaders/

~2mth ago

joreg: Talk and Workshop on February 15 & 16 in Frankfurt: https://visualprogramming.net/blog/vvvv-at-node-code-frankfurt/

~2mth ago

woei: @Joanie_AntiVJ: think so, looks doable